Inloggen
NederlandsNederlands

Kennisbank Tafelbladen

Tafelbladen

Terug naar het overzicht Kennisbank

Gemelamineerde spaanplaat; gemelamineerde spaanplaat heeft als basis spaanplaat en is voorzien van een harde afwerklaag (met of zonder decor). In het productieproces wordt de melamine laag op de spaanplaat verlijmd. Gemelamineerde spaanplaat heeft meestal aan beide zijden (boven en onder) hetzelfde afwerkdecor. Gemelamineerde spaanplaat wordt als compleet product ingekocht en door de verwerker gezaagd en geboord, etc.


Spaanplaat met hpl toplaag; dit type blad heeft ook spaanplaat als kern, de bovenzijde van het blad wordt voorzien van een HPL (high pressure laminate) toplaag. HPL is een dikker en daarmee sterker materiaal dan melamine. De prijs is hoger, de levensduur langer en de keuze in decors is ruimer. In tegenstelling tot gemelamineerde spaanplaat koopt een verwerker het spaanplaat en de HPL apart in en verlijmd deze zelf tot één geheel door middel van persen. De onderzijde van een blad wordt meestal voorzien van zogenaamd backingboard of van een tweedekeuze HPL plaat.


Staal; tafelbladen van staal kunnen bestaan uit een staalplaat van een aantal millimeters dikte, nadeel is het gewicht en om die reden wordt dit eigenlijk alleen voor kleine bijzettafels zo toegepast. Wat vaker voorkomt is een tafelblad met een kern van (watervast) MDF, deze kern wordt voorzien van een dunne metaalplaat, meestal met een omgezette rand die om de kernplaat heen valt. De metalen toplaag wordt door middel van lijm of kit aan de MDF kern plaat bevestigd.


Linoleum; linoleum wordt gemaakt door ingekookte lijnzaadolie te mengen met hars, vulmiddel en indien gewenst kleurstof. Dit wordt geperst op jute. Daarna moet het uitdrogen. Forbo is wereldwijd een van de meest bekende en grootste producten van linoleum. Het linoleum eindproduct kan vergelijkbaar met HPL worden verlijmd op een kern van bijvoorbeeld spaanplaat. Het voordeel van linoleum als tafelblad is dat het handwarm en zacht aanvoelt. Het heeft naast een akoestische werking (dempt geluid) ook een antibacteriële werking. De uitstraling is zacht en vriendelijk.


Volkern; volkern plaat ontstaat door het onder hoge druk en hoge temperatuur samenpersen van meerdere papierlagen en een op fenolhars gebaseerd bindmiddel. De meeste bekende volkern plaat is Trespa. Door de hoge moleculaire dichtheid van de toplaag is volkern nagenoeg niet gevoelig voor weersinvloeden (vocht, UV, temperatuur). Volkern is duurzaam, weinig gevoelig voor krassen en daarmee zeer geschikt voor toepassing als tafelblad. Het gewicht van het materiaal is hoog (zwaar) en het dient voldoende te worden ondersteund om doorbuigen te voorkomen.


MDF; mdf (medium density fibre-board) wordt gemaakt door fijngemalen houtvezels te mengen met kunstharslijm en deze te persen tot plaatmateriaal. Het voordeel van mdf is dat het in iedere gewenste vorm kan worden gefreesd, het materiaal splintert bijna niet i.t.t. spaanplaat. Een mdf kern kan worden voorzien van een HPL toplaag of kan met een laklaag worden afgewerkt. Bij een tafelblad kiest men sneller voor een mdf kern wanneer men een andere dan rechte randafwerking wenst, bij spaanplaat is de rand eigenlijk altijd recht. Wenst men een bolle, verjongde of andere rand dan is mdf hiervoor een goede keuze.


Fenix toplaag; een tafelblad met een Fenix toplaag heeft vaak een vergelijkbare kern als bij HPL bladen. Her bijzondere aan Fenix (een relatief nieuw afwerkmateriaal) is de matte en zacht aanvoelende laag. Deze toplaag is minder gevoelig voor vingerafdrukken op het blad, kleine oppervlakte krassen kunnen door warm wrijven worden “weggepoetst”.


Houtfineer; een tafelblad met houtfineer heeft ook vaak een kern van mdf of spaanplaat. De kern wordt voorzien van een dun laagje echt hout, de uitstraling is als van massief hout. Maar daar waar massief hout de neiging heeft te werken (bijvoorbeeld krom trekken) heb je deze nadelen niet met houtfineer. Houtfineer is net als massief hout wel kwetsbaar, gevoelig voor vocht en licht (het kan verkleuren).


Multiplex kern; tafelbladen met een multiplex kern, de kern is opgebouwd uit minimaal 5 lagen houtfineer die kruislings op elkaar verlijmd worden. Vroeger ook wel triplex genoemd omdat het 3 lagen had. De kern kan worden voorzien van HPL of Fenix toplaag. Bij gebruik van multiplex als tafelblad wordt vaak de kern van het materiaal bij de rand van het blad zichtbaar gelaten, door de verschillende lagen ontstaat een soort “spekkoek” aanzicht wat fraai is om te zien.

Verjongde rand; een verjongde bladrand is een rand die optisch dunner lijkt dan het blad is. De rand wordt aan de onderzijde van het blad schuin weg gefreesd waarmee het aanzicht van het blad dun is. Dat kan alleen bij bladen met een massieve rand of een massieve kern, zoals (berken) multiplex, massief eiken of volkern bladen.

Rob Biester

Rob Biester

Directeur / Eigenaar

Sinds 2005 trotse eigenaar van FP Collection. Heeft een passie voor design klassiekers, zowel op het gebied van meubels als auto’s en leest graag een goed boek.

Lees meer...
  
 

Lisette Postma


Commercieel medewerker binnendienst

Lisette is sinds november 2022 in dienst bij FP Collection als commerciële binnendienst medewerker. In de voorgaande jaren heeft ze veel ervaring opgedaan als coördinator & planner. Een goede combinatie voor een veelzijdige functie als deze! 
In haar vrije tijd is ze vooral graag met haar eigen interieur bezig, er is altijd wel iets dat nóg mooier gemaakt kan worden! Verder bezoekt ze graag een festival of concert met vrienden en gaat ze graag wandelen met haar hond. 
Lees meer...

Bianca Hoeflaak

Bianca Hoeflaak

Commercieel medewerker binnendienst

Door haar ruime ervaring als accountmanager buitendienst in de voedingssupplementen branche is Bianca erg klantgericht, de klant komt altijd op de eerste plek! 
In haar vrije tijd gaat ze graag met het gezin erop uit, lekker naar de camping of heerlijk weekendjes weg. 

Lees meer...

 Pieter van Borssum Waalkes src=

Pieter van Borssum Waalkes

Logistiek Manager

Werkt sinds 2009 bij FP Collection. Kent alle facetten van het bedrijf en is inmiddels logistiek manager. Pieter vist en dart graag, daarnaast geniet hij vooral in het voorjaar en de zomer van het buitenleven in Friesland.

 Albert Stam

Albert Stam

Adviseur

Werkt sinds 2012 met plezier bij FP Collection. Hij is begonnen op de binnendienst en werkt inmiddels als adviseur in de buitendienst. Hij lijkt geen stress te kennen en houdt van een potje voetbal. Albert werkt nauwkeurig en helpt z’n klanten en collega’s met veel plezier.

Lees meer...

Laila Maamirová

Commercieel medewerker binnendienst

Laila is sinds april 2022 in dienst bij FP Collection op de binnendienst, hier ben ik nu veel kennis en ervaring aan het op doen. In 2021 is ze afgestudeerd als Juridisch Administratief Dienstverlener. 
In haar vrije tijd is Laila bezig met fotografie en vindt ze het erg leuk om te wandelen in het bos met haar hondje.
Lees meer...


 

Camiel Dubbink

Medewerker magazijn & logistiek

Op de weg op uitlevering of in het magazijn met laden en lossen, Camiel heeft altijd de geheime zender aan staan. Hij houdt van hard werken en een magazijn dat op orde is.

 

Frits Schuitemaker

Medewerker magazijn & logistiek

In mei 2022 is Frits bij FP Collection komen werken. Dagelijks houdt hij zich bezig met het monteren van onze producten of kun je hem op de weg vinden in één van onze FP Collection bussen. Zodra hij thuis is trekt hij de natuur in voor een grote wandelig met de hond.

 

Niels Riemers

Medewerker magazijn

Van montage tot bestellingen klaarzetten en van lossen tot laden, Niels doet het allemaal. Hij kwam rechtstreeks van zijn opleiding logistiek medewerker bij FP Collection werken. Naast dat hij iedere dag met veel plezier op de fiets naar FP komt, voetbalt hij ook veel.

 Maiken Blokzijl

Maiken Blokzijl

Interieurvormgever en architectenbezoeker

Werkt sinds 2017 bij FP Collection. Is altijd op zoek naar de laatste designtrends en deelt graag met enthousiasme haar creativiteit. Houdt van sporten, en is er altijd voor in om leuke dingen te doen in het weekend.

Lees meer...
 Rosanne Pool

Rosanne Pool

Marketing / inkoop

Is sinds het voorjaar van 2019 in dienst bij FP Collection. Ze is begonnen op de binnendienst en heeft daar veel kennis en ervaring op gedaan. In april 2022 heeft ze de switch gemaakt naar marketing en inkoop. Bij de marketing kan ze haar creativiteit meer de vrije loop laten gaan, de inkoop sluit perfect aan bij haar opleiding International Business. In haar vrije tijd staat ze vaak met een bakboek in de keuken en bakt ze de lekkerste koekjes of komt ze tot rust door te wandelen.

Lees meer...

 Dewi Timpers

Dewi Timpers

Adviseur

Dewi werkt sinds mei 2019 bij FP Collection. Hij is begonnen op de binnendienst waar hij een goede band met vele klanten heeft opgebouwd. Vanaf het voorjaar 2022 heeft Dewi zijn eigen klanten en gaat hij er steeds vaker ook op uit om deze klanten te bezoeken. Na een drukke dag ontspant hij in de sportschool of op de mountainbike.

Lees meer...
 Jacqueline Roos

Jacqueline Roos

Medewerker binnendienst

Jacqueline ondersteunt een aantal dagen per week het team op de binnendienst door de orderverwerking op zich te nemen. Jacqueline houdt naast haar werk van sporten en wandelen met haar prachtige hond. Daarnaast heeft oog voor mooie dingen van sieraden tot meubilair.

Lees meer...

 

Richard Mengerink

Medewerker magazijn

Richard werkt sinds mei 2022 bij FP Collection en houdt van structuur en rust in zijn werk. Het magazijn houdt hij goed op orde. In zijn vrije tijd geniet hij van zijn gezin en gooit hij af en toe een pijltje naar het dartbord.

 

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20230206 20:20:58 PC01False0FalseTrue220102